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BEFORE WE START…

… 3 questions for you 

To vote:

• go to slido.com

• enter the code:

• vote!
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POLL - QUESTION 1

My husband has a company and wants to apply for a call for tender at EDA. I'm

not working at the Procurement and Contracting Unit. Can he do so?

yes, but:

• you cannot be part of the procurement procedure (e.g. preparation of specs,

member of evaluation committee)

• make sure that you declared your husband’s employment on taking up duties

(or have updated HR if the situation has since changed)

• remember your duty of discretion at all times (no disclosure of insider

information)
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POLL - QUESTION 2

A consultant from a company with which you worked as Project Officer in the

past sends you an email and proposes dinner to ‘catch up’.

No

Principle: EDA personnel should not accept any hospitality (Decision 18/20),

unless acceptance is required by social, courtesy or diplomatic usage (case-by-

case analysis, always subject to prior CE authorisation).

• in this case, there is potential (perceived or real) COI related to current/future

tender procedures;

• it would be hard to avoid the subject of EDA over dinner – even if you manage:

external perception and Agency image matter!

• refuse politely referring to EDA’s rules on gifts and hospitality.
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POLL - QUESTION 3

A staff member wants to publish an article related to his work at EDA.

It depends…

➢ If the publication results from, e.g. participation in a conference on behalf of EDA :

• no prior authorisation as publication is part of regular duties;

• inform CE/DCE & run draft by your Director for validation.

➢ If the publication at your own initiative (e.g. scientific journal) :

• prior authorisation must be requested (2 months in advance with executive summary, in

English);

• AACC will consider whether the publication is compatible with interests of Agency &

whether it leads to revenue.

NB - if approved:

• disclaimers & no disclosure of information not yet in the public domain.
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Decision 18/14

Prevention of 

harassment

LEGAL FRAMEWORK

Decision 18/20

Gifts & 

hospitality

Decision 17/05

Whistleblowing

Decision 18/18 

Traineeship

policy

STAFF REGULATIONS & SNE RULES

EDA COUNCIL DECISION

EU TREATIES & CFR

Decision 18/17

Outside

activities & 

assignments

Decision 18/21

Code of Good 

Administrative 

Behaviour

Decision 18/19

Prevention & 

management 

of CoI

ETHICS 

& INTEGRITY
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KEY PRINCIPLES

OBJECTIVITY

LOYALTY

IMPARTIALITY

INDEPENDENCE
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CONFLICT OF INTEREST– DEFINITION

A CoI is a situation in which the private interests and affiliations of [Staff, SNEs, 

trainees & interim personnel] could, actually or potentially, be perceived to 

negatively impact their independence and/or loyalty towards the Agency and/or 

its interests.
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CONFLICT OF INTEREST– PRINCIPLES

From the staff perspective:

• interests cover financial, professional, intellectual interests you and/or your

close family members may have in the field of competence of the Agency.

• declaring an interest (and updating a declaration) is an obligation on staff.

• having & declaring an interest does not automatically mean a conflict of

interests.

Decision 18/19 provides principles and procedure for identifying and handling CoI.
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OUTSIDE ACTIVITIES – BASICS

NO

• commercial activities (firms/companies, even if no/only nominal remuneration)

• professional activities (e.g. lawyer, accountant, consultant)

YES

• voluntary work (no payment – not too onerous)

• educational activities (incl. teaching), up to 100 hrs/academic year

• professional activities needed to maintain professional qualification (e.g. pilot)

• ceiling: max 4500€ net remuneration per year
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OUTSIDE ACTIVITIES – WHAT YOU NEED TO REMEMBER !

• principles re. outside activities apply to Staff, SNEs and trainees

• different legal basis but common principles

• duty of loyalty applicable throughout the employment cycle, i.e. during and

after employment
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OUTSIDE ACTIVITIES – PROCEDURE

Requests for prior authorisation:

• submit to AACC (CE) 2 months before;

• AACC will assess requests, case by case, against:

➢ potential CoI (real or perceived),

➢ impact on staff member’s work at EDA (time investment, compatibility with workload

peaks/missions);

• authorisation granted for duration of activity (max. 1 year).

NB – for SNEs & CF SNEs:

• authorisation must be sought from employer & EDA informed.
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AFTER EMPLOYMENT : TA & CA

After you leave EDA, some obligations remain:

• no unauthorised disclosure of information received in line of duty, unless information is

already public/ accessible to the public;

• you must behave with integrity and discretion re. acceptance of certain

appointments/benefits.

On leaving EDA & for 2 years after having left:

• must inform AACC if you intend to engage in an occupational activity (gainful or not),

using a specific form;

• if you receive authorisation for a specific activity & scope changes: ask new authorisation!

• if activity relates to your work during last 3 years at EDA & could lead to a conflict

with legitimate interests of the Agency, AACC can:

- forbid activity, or

- approve subject to conditions, with due regard to principle of proportionality.
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AFTER EMPLOYMENT: SENIOR STAFF

• specific prohibition for « senior members of staff » (Directors and above) to

engage in lobbying activities vis-à-vis the Agency and its staff, in areas for

which they were responsible for 1 year after leaving service.

• decisions taken with regard to outside activity of senior members published

annually on EDA website (Art. 18 SRs).
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AFTER SECONDMENT

For 3 years after end of secondment:

• an SNE must immediately inform the AACC of any duties or tasks likely to give

rise to a conflict of interest in relation to the tasks carried out during the

secondment.
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PRE-RECRUITMENT – COMMERCIAL ACTIVITY

A candidate is offered a job at EDA and invited to declare any interest or

occupational activity. He informs HR that he has an online business in a field

unrelated to EDA or defence activities.

No

• authorization cannot be granted because it is a commercial activity;

• the fact that the field is unrelated to EDA or defence is irrelevant.
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ACTIVITIES DURING A MISSION

A staff member is going on mission to a MoD Academy and provides a

presentation about EDA. The MoD asks for bank details so they can pay a fee of

100 Euro.

No

• staff may not accept any remuneration offered in exchange for any work done

(e.g. conference participation/presentation) during a mission ordered by the

AACC (CE);

• the staff member should, however, ask for mission costs to be reimbursed by

the MoD. This reimbursement must be declared and deducted from the

mission reimbursement.
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ACCEPTANCE OF A DECORATION

A staff member has been invited to a reception by an MoD where he will receive

a decoration related to his activities and EDA work.

• Staff must seek authorisation except if the decoration is for services rendered

either before work at EDA or during special leave for military/other national

service & related to such service;

• Yes, in principle if no risk of conflict of interest.
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GIFTS

A staff member is attending a fair and is handed out a complimentary bag with

expensive IT devices. Can he/she keep it?

No

• refuse politely where possible and if not possible, inform MCU or HR and hand

it to EDA.

Considerations:

• as a general rule: you should not accept any gifts.

• if you accept for social, courtesy or diplomatic reasons, depending on value:

➢ < 50€ : prior permission presumed granted,

➢ 50 – 150€ : explicit prior permission required,

➢ >150€ : authorisation will be refused.
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EDUCATIONAL ACTIVITIES/TEACHING

A staff member, with a research background has been asked by his/her former

university to give lectures and supervise PhD students in his/her field of

expertise.

Yes, with prior authorisation and if:

• duration ≤ 100 hours per academic year,

• compatible with work/workload peaks/missions.

Note:

• any related publication → separate prior authorization;

• exceptionally, if clearly in EDA interest, educational activities may be extended

to academic activities, including research.
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TRAINEES

A trainee is enquiring about the possibility to work as a climbing instructor over

the week-ends.

Yes, with prior authorisation (to avoid misperceptions).

Trainees may not:

• have professional connections with 3rd parties which might be incompatible

with their traineeship (i.e. must not work for lobbyists, etc.),

• exercise any other gainful employment during the traineeship which may

adversely affect the work assigned during the traineeship,

If a CoI arises : immediately report this to supervisors & HR.

Considering a publication? Request prior authorisation!
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AFTER EMPLOYMENT

A former Project Officer is listed as an expert in a tender received in response to

an EDA call.

Considerations:

• did s/he ask prior authorisation?

• was authorisation granted? If yes, was the scope of intended activity clear?

• is the call related to the area of work at EDA for last 3 years?
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SUMMARY

If you consider:

• an outside activity (paid or unpaid),

• publishing a speech or text,

• accepting from government/external organisation honour, decoration, favour,

gift or payment of any kind,

Request prior authorisation 2 months in advance,

• use right form on EDA Portal\HR Information & training\Ethics & conduct

• follow the workflow: you → hierarchical superior → Director → Head of HR

→ Director CSD → DCE → CE

Need clarification before submitting? Contact HR/Legal
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