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Revising the definition of Smoking Tobacco in Directive 2011/64/EU 
 

A. Why revising the definition of Smoking Tobacco (Art. 5 of Directive 2011/64/EU)?  
 

Since the Ruling on the Eko-Tabak Case (C-638/15) in 2017, EU Member States have diverging 

interpretations of Article 5(1)(a) of Directive 2011/64/EU. This results in many forms of 

unmanufactured tobacco being treated as excisable products in certain Member States and not in 

others. Such a non-harmonised fiscal treatment creates obstacles to the free movement of goods 

and impedes the smooth functioning of the EMCS for excisable goods while increasing the burden 

on all economic operators, and especially smaller and mid-sized companies.  

 

The definition of smoking tobacco must ensure a harmonised application of the Directive throughout 

the Union and provide legal certainty for both tax authorities and economic operators whilst allowing 

for effective enforcement by the Member States. Excise duties are indirect taxes and, therefore, in 

principle, are only applicable to products intended for sale to the consumer (to be distinguished from 

raw materials intended for further manufacturing). The definition of smoking tobacco, therefore, 

must enable Member States to levy excise duties on any tobacco product which is made available to 

the final consumer (regardless of its characteristics) and avoid undue excise duties on 

unmanufactured raw tobacco intended for further manufacturing. 

 

B. How the definition of Smoking Tobacco can be improved?  
 

1. Amending Article 5(1)(a) to use the “put up for retail” clause (which already exists in Art. 5(1)(b)) 

as an additional cumulative condition for a tobacco product to be classified as smoking tobacco. 

This amendment would clarify that: 

 
o When made available to the consumer, any tobacco must be treated as smoking tobacco and 

therefore subject to excise duties, regardless of its physical characteristics or ingredients; 
o Raw/unmanufactured tobacco, when used exclusively for further manufacturing, would not 

be subject to excise duties. 

 

2. Introducing a new subparagraph Article 5(3) that further clarifies the “put up for retail” clause 

and defines the conditions under which a tobacco product can be considered as put up for retail. 

This definition would clarify that: 

 
o Tobacco products, when proven to be at the disposal of a legitimate and authorised operator 

in the supply chain, shall not be considered as put up for retail, and therefore, shall not be 

considered as smoking tobacco.  

However, 
o Member States’ authorities have the discretion to determine whether a tobacco product is 

put up for retail, based on the product’s presentation (when tobacco is prepared, conditioned 

and intended for sale).  

 

ESTA believes this amended definition will allow for a harmonised application of the Directive 

throughout the Union, and therefore a harmonised application of the EMCS, avoiding unnecessary 

administrative burden.  

 

It will also provide legal certainty to tax authorities and all economic operators in the supply chain, 

ensuring that products used for further manufacturing are not considered as excisable products. 

 

Finally, it will ensure flexibility for the Member States’ authorities to levy excise duties on tobacco 

products, when there is confidence that the products are destined to be sold to the consumer.  
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