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Request for public access to ECB documents

Dear Mr Weiss,

On 11 September 2013, the ECB received your request for information and documents related to the
ECB’s “study support scheme”, namely: “1. Documents related to “Study Support Scheme” provided
to member staff within the Training Policy of [the ECB] similar to the Scheme provided by
Fundamental Rights Agency (FRA) to its staff; 2. Information if the first university studies, i.e. first
ones after high school, are reimbursed by [the ECB] from the EU agency/institution budget; 3. How
many staff of [the ECB] are students at EU Universities similar to the ones mentioned by FRA;
4. How many such students of your institution benefit of the Reimbursement Scheme for their
University Studies, Master Studies and PhD Studies, similarly to the Scheme applied by FRA;
5. Decision by [the ECB]'s Governing Board for granting reimbursements of individual University
Studies, Master Studies and PhD Studies to [the ECB] staff, 6. Recommendations, opinions or any
other relevant documents containing the position of Staff Committee of [the ECB] on the “Study

Support Scheme” for individual studies in form of university, master and PhD studies”.

With regard to item 1 of your request, following a thorough assessment, it has been decided, in line
with the requirements established by Decision ECB/2004/3 on public access to ECB documents', to
disclose the Guidelines for secondary training to you as the ECB considers that none of the
exceptions listed in Article 4 of Decision ECB/2004/3 apply (see the attachment).

In respect of item 2 of your request, we would like to inform you that the ECB has in place a
secondary training policy which is open to permanent staff members who have been working for the
ECB for at least three years in cases where the studies are generally relevant to the ECB’s business.
The staff members concerned can claim the reimbursement of 50% of all study-related costs up to a
ceiling of €5,000 per calendar year upon the successful completion of their studies. The studies

supported under this policy also include those for a first university degree, e.g. a bachelor’s degree.

! Official Journal of the European Union (OJ) L 80, 18.3.2004, p. 42, as amended by Decision ECB/2011/6 of 9
May 2011, OJ L 158, 16.6.2011, p. 37.
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As regards item 3 of your request, we would like to inform you that the ECB has no statistics on the
number of ECB staff enrolled in universities. The reason is that taking up studies (outside working
hours) is not subject to the approval of the ECB, nor does it need to be reported. Thus, we can only

provide figures on ECB staff supported under the secondary training policy.

With regard to item 4 of your request, we would like to inform you that the university studies of 30
members of the ECB’s staff are currently being supported under the secondary training policy. A

further 9 staff members receiving support are attending other training programmes.

In respect of item 5 of your request, following a thorough assessment, it has been decided, in line
with the requirements established by Decision ECB/2004/3 on public access to ECB documents, to
disclose to you that, on 14 October 2003, the Executive Board endorsed a proposal to support
certificate-related training. This proposal was subsequently reflected in the Guidelines disclosed to

you in answer to item 1.

As regards item 6 of your request, following a thorough assessment, it was decided, in line with the
requirements established by Decision ECB/2004/3 on public access to ECB documents, to disclose
to you two letters from the ECB Staff Committee conveying its opinion on the draft Guidelines for
secondary training, dated 10 February and 10 May 2004. The names of the individual staff members
have been deleted from these documents since their personal data is protected by Article 4(1)(b) of
Decision ECB/2004/3 in conjunction with Article 8 of Regulation No 45/2001 on the protection of
individuals with regard to the processing of personal data by the Union institutions and bodies and
on the free movement of such data’. One of the conditions set out in Article 8 of Regulation
No 45/2001 for the transfer of personal data to recipients other than Union institutions and bodies
subject to Directive 95/46/EC is that the necessity of having such personal data transferred is
established, which is not the case here. Therefore, partial access has been granted (see the

attachment).

For the sake of good order, we would like to draw your attention to the fact that in line with
Article 10(1) of the Decision ECB/2004/3 “documents released shall not be reproduced or exploited
Sfor commercial purposes without the ECB’s prior specific authorisation. The ECB may withhold

such authorisation without stating reasons”.

20JL 8, 12.1.2001, p. 1.
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