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Subject:  Your application for access to documents – GestDem 2021/4655 

Dear Ms Changoe, 

I refer to your e-mail dated 20 July 2021 in which you make a request for access to 

documents in accordance with Regulation (EC) No 1049/20011 (’Regulation 

1049/2001’), registered on 22 July 2021 under the above mentioned reference number.  

Please accept our apologies for the delay in answering to your request, which is mainly 

due to a high number of access to documents requests being processed at the same time 

(including different requests originating from you) and also to the nature of the requests 

that required numerous searches in our database.  

1. SCOPE OF YOUR REQUEST 

In your application, you request access to: 

‘All documents - including but not limited to minutes, (hand-written) notes, audio 

recordings, verbatim reports, operational conclusions, lines to take, e-mails, and 

presentations, correspondence (i.e. any emails, correspondence, telephone call notes, 

and/or text messages including WhatsApp exchanges) – related to meetings held between 

[X2] and representatives of companies and business associations on issues related to the 

EU Mercosur Free Trade Agreement between January 2019 until September 2020.’ 

                                                 
1   Regulation (EC) No 1049/2001 of the European Parliament and of the Council of 20 May 2001 

regarding public access to European Parliament, Council and Commission documents, OJ L 145, 

31.5.2001, p. 43. 

2  In your application, you refer to an identified individual (a staff member of the European Commission 

not occupying any senior management position). The name of that individual has been replaced by ‘X’ 

in the present reply. 
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2. ASSESSMENT AND CONCLUSIONS UNDER REGULATION 1049/2001 

I regret to inform you that unfortunately we are not in a position to handle your 

application. Any correspondence, including email correspondence and the further types 

of correspondence and documents listed in your application in relation to individual staff 

members of the European Commission – like the one referred to in your application – is 

subject to and protected by privacy rules.  

Article 4(1)(b) of Regulation 1049/2001 provides that ‘[t]he institutions shall refuse 

access to a document where disclosure would undermine the protection of […] privacy 

and the integrity of the individual, in particular in accordance with Community 

legislation regarding the protection of personal data’. 

Your application concerns a specific category of documents, namely those sent and/or 

received by a specifically identified staff member of the European Commission not 

holding any senior management position or those in relation to a specifically and 

precisely described type of meetings of the before mentioned individual staff member. As 

such documents originate from, were sent to, or concern in a specific context a 

specifically identified natural person, the content thereof constitutes – either directly, or 

indirectly from the specific context – personal data within the meaning of 

Regulation 2018/17253.  

According to the definition provided for in Article 3 point 1 of Regulation 2018/1725, 

personal data is ‘any information relating to an identified or identifiable natural person 

[…]’. Indeed, the type of documents requested by you would reveal information about 

the exchanges engaged in by the individual concerned and any other related activities by 

the before mentioned individual with regard to the specific type of meetings described in 

your application, and would therefore qualify as ‘personal data’.   

Consequently, in order to handle your application, it would firstly be necessary to carry 

out a series of processing operations on personal data. Such operations (retrieval of 

documents relating to a concretely identified staff member) would constitute processing 

of personal data in the meaning of Article 3 point 3 of Regulation 2018/17254. In line 

with the provisions of Articles 4 and 5 of Regulation 2018/1725, every processing 

operation needs to comply with the requirement of legitimacy and lawfulness. To this 

end Article 5 of Regulation 2018/1725 establishes a limited set of criteria allowing for 

considering a processing operation as lawful.  

Secondly, even if the documents requested were to be retrieved and identified, granting 

access thereto would constitute another processing operation on personal data, namely, 

its transmission (through the disclosure of the documents) within the meaning of 

Article 9(1)(b) of Regulation 2018/1725 to you as the applicant. 

                                                 

3  Regulation (EU) 2018/1725 of the European Parliament and of the Council of 23 October 2018 on the 

protection of natural persons with regard to the processing of personal data by the Union institutions, 

bodies, offices and agencies and on the free movement of such data, and repealing Regulation (EC) 

No 45/2001 and Decision No 1247/2002/EC (‘Regulation 2018/1725’), OJ L 295, 21.11.2018, p. 39. 

4  According the definition in Article 3 point 3 of Regulation 2018/1725 means ‘processing’ of personal 

data ‘any operation or set of operations which is performed upon personal data or on sets of personal 

data, whether or not by automated means, such as collection, recording, organisation, storage, 

adaptation or alteration, retrieval, consultation, use, disclosure by transmission, dissemination or 

otherwise making available, alignment or combination, blocking, erasure or destruction’. 
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In accordance with the Bavarian Lager ruling5, when a request is made for access to 

documents containing personal data, Regulation 2018/1725 becomes fully applicable. 

According to Article 9(1)(b) of Regulation 2018/1725, personal data shall only be 

transmitted to recipients if the recipient establishes the necessity of having the data 

transmitted and if there is no reason to assume that the data subject's legitimate interests 

might be prejudiced. Those two conditions are cumulative6.  

Only if both conditions are fulfilled and the transmission constitutes lawful processing in 

accordance with the requirements of Article 5 of Regulation 2018/1725, can the 

processing (transmission) of personal data occur.  

In that context, whoever requests such a transmission must first establish that it is 

necessary. If it is demonstrated to be necessary, it is then for the Institution concerned to 

determine that there is no reason to assume that that transfer might prejudice the 

legitimate interests of the data subject7. This has been confirmed in the judgment in the 

ClientEarth case8. I refer also to the Strack case, where the Court of Justice ruled that the 

Institution does not have to examine by itself the existence of a need for transferring 

personal data9.  

In your application you have not established any necessity of disclosing the personal data 

requested. Therefore, even if the documents requested were to be retrieved and identified, 

the transfer of personal data through their public disclosure could not be considered as 

fulfilling the requirements of Regulation 2018/1725. In consequence, the use of the 

exception under Article 4(1)(b) of Regulation 1049/2001 would be justified, as there 

would be no need to publicly disclose the personal data included therein, and it could not 

be assumed that the legitimate rights of the data subjects concerned would not be 

prejudiced by such disclosure.  

3. POSSIBILITY OF A CONFIRMATORY APPLICATION 

In accordance with Article 7(2) of Regulation 1049/2001, you are entitled to make a 

confirmatory application requesting the Commission to review this position. Such a 

confirmatory application should be addressed within 15 working days upon receipt of 

this letter to the Secretariat-General of the Commission at the following address:  

European Commission 

Secretariat-General 

‘Transparency, Document Management & Access to Documents’ (unit SG.C.1) 

BERL 7/076 

1049 Brussels 

 

or by email to: sg-acc-doc@ec.europa.eu. 

                Yours sincerely, 

           

                Sabine WEYAND 

                p.p. Denis REDONNET 

mailto:xxxxxxxxxx@xx.xxxxxx.xx
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5 

Judgment of the Court (Grand Chamber) of 29 June 2010 in Case C-28/08 P, European Commission v 

the Bavarian Lager Co. Ltd, (ECLI:EU:C:2010:378), point 63. 

6 Ibid, points 77-78. 

7 Ibid. 

8 Judgment of the Court of Justice of 16 July 2015 in Case C-615/13 P, ClientEarth v EFSA, 

(ECLI:EU:C:2015:219), point 47. 

9 Judgment of the Court of Justice of 2 October 2014 in Case C-127/13 P, Strack v Commission, 

(ECLI:EU:C:2014:2250), point 106. 

Electronically signed on 16/09/2021 15:30 (UTC+02) in accordance with article 11 of Commission Decision C(2020) 4482
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