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Dear Mr Teffer, 

I am writing in reference to your email of 25 July 2022, registered on the same day, by 

which you lodge a confirmatory application in accordance with Article 7(2) of Regulation 

(EC) No 1049/2001 regarding public access to European Parliament, Council and 

Commission documents2 (hereafter ‘Regulation (EC) No 1049/2001’). 

Please accept our apologies for the delay in replying to your request. 

In your initial application of 19 June 2022, you requested access to, ‘[a]ll text messages 

(i.e., SMS messages) and other mobile-phone-based text communications (e.g., WhatsApp, 

Telegram, iMessage, Facebook Chat, SnapChat, Slack, Facebook and Twitter "direct 

messages," Signal Messenger, Wire, etc.) exchanged between European Commissioner 

Frans Timmermans and Dutch Prime Minister Mark Rutte, in the period from 1 November 

2014 until 19 June 2022’. 

By letter of 16 July 2022, unit C.1 ‘Transparency, Document Management and Access to 

Documents’ of the Secretariat-General of the European Commission informed you that the 

European Commission does not hold any documents that would correspond to the 

description provided in your application. 

                                                 
1 OJ L 345, 29.12.2001, p. 94. 
2 OJ L145, 31.05.2001, p. 43. 
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In your confirmatory application, you request a review of this position. In your application, 

you mention that ‘[…] as the Ombudsman stated, Regulation 1049/2001 applies to all 

documents which the Commission holds in its possession, not just the ones that have been 

registered. And as the Commission has also acknowledged in response to the Ombudsman, 

text messages can be a document’. 

When assessing a confirmatory application for access to documents submitted pursuant to 

Regulation (EC) No 1049/2001, the Secretariat-General conducts a fresh review of the reply 

given by the service or Directorate-General concerned at the initial stage. 

Following this review, I would like to confirm the initial position of unit C.1 ‘Transparency, 

Document Management and Access to Documents’ that the European Commission does not 

hold any documents that would correspond to the description given in your application. 

As specified in Article 2(3) of Regulation (EC) No 1049/2001, the right of access as defined 

in that regulation applies only to existing documents in the possession of the institution. I 

would like to refer in this respect to the judgment of the Court of Justice in Case C-127/13 P 

(Strack v European Commission), according to which ‘[n]either Article 11 of Regulation 

1049/2001 nor the obligation of assistance in Article 6(2) thereof, can oblige an institution 

to create a document for which it has been asked to grant access but which does not exist’3.  

The above-mentioned conclusion has been confirmed in Case C-491/15 P (Typke v 

European Commission), where the Court of Justice held that ‘the right of access to 

documents of the institutions applies only to existing documents in the possession of the 

institution concerned and […] Regulation No 1049/2001 may not be relied upon to oblige 

an institution to create a document which does not exist. It follows that, […], an application 

for access that would require the Commission to create a new document, even if that 

document were based on information already appearing in existing documents held by it, 

falls outside the framework of Regulation No 1049/2001’4. 

The General Court held in Case T-468/16 (Verein Deutsche Sprache v Commission) that 

there exists a presumption of lawfulness attached to the declaration by the institution 

asserting that documents do not exist5. This presumption continues to apply, unless the 

applicant can rebut it by relevant and consistent evidence6. The Court of Justice, ruling on 

an appeal in Case C-440/18 P, has confirmed these conclusions7.   

In your confirmatory application, you do not provide evidence that the institution is in 

possession of documents corresponding to the description provided in your application.  

                                                 
3  Judgment of the Court of Justice of 2 October 2014, Strack v European Commission, C-127/13 P, 

EU:C:2014:2250, paragraph 46. 
4  Judgment of the Court of Justice of 11 January 2017, Typke v European Commission, C-491/15 P, 

EU:C:2017:5, paragraph 31. 
5  Judgment of the General Court of 23 April 2018, Verein Deutsche Sprache v Commission, T-468/16, 

EU:T:2018:207, paragraphs 35-36. 
6   Ibid. 
7  Order of the Court of Justice of 30 January 2019, Verein Deutsche Sprache v Commission, C-440/18 P, 

ECLI:EU:C:2019:77, paragraph 14. 

hhttp://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=186682&pageIndex=0&doclang=EN&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=640963
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=9ea7d0f130de4089098808b44858b6fcf7035e52a9a2.e34KaxiLc3eQc40LaxqMbN4Pb3aOe0?text=&docid=201394&pageIndex=0&doclang=FR&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=805308
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Given that the European Commission does not hold any such documents corresponding to 

the description given in your application, it is not in a position to fulfil your request. 

Finally, I draw your attention to the means of redress available against this decision. You 

may either bring proceedings before the General Court or file a complaint with the 

European Ombudsman under the conditions specified respectively in Articles 263 and 228 

of the Treaty on the Functioning of the European Union. 

Yours sincerely, 

For the Commission 

Ilze JUHANSONE 

 Secretary-General 

 


