
FENCA

To the Members of the Article 29 Working Party

FENCA would like to thank the Members of the Article 29 Working Party (29WP) for 
adopting the "Guidelines on the right to data portability" on 13 December 2016.

We would also like to take this opportunity to provide the following comments for your 
consideration and the request for clarification regarding the right to data portability in the 
context of the debt collection sector.

Comment

Pursuant to Article 20 of the European General Data Protection Regulation (EU-GDPR), the 
data subject shall have the right to receive the personal data concerning him or her, which he 
or she has provided to a controller, in a structured, commonly used and machine-readable 
format. Furthermore, the data subject shall have the right to transmit those data from one data 
controller to another data controller. This right shall also apply if the processing of personal 
data is based on a contract pursuant to Article 6(l)(b).

The primary aim of data portability rightly is to facilitate the data subject’s ability to switch 
more easily from one service provider to another, in particular from one IT services provider, 
e.g. social network, e-mail and other cloud service providers, to another.

In the context of debt collection, debt collection agencies (DCAs) are service providers who 
collect receivables from debtors on behalf of their clients, the creditors. The vast majority of 
outstanding receivables to be recovered arise from contractual relationships between the 
creditor and the debtor.

The legal basis for the processing of personal data relating to the services of a DCA is Article 
6(l)(b).

For the collection of statutory claims, e.g. claims for damages arising from a legal judgement, 
Article 6(l)(f) will constitute the legal basis.

In any case, pursuant to Article (4)(7) DCAs will act as controllers, since they continue to 
decide in an independent manner on the purposes and means of the processing of personal 
data.
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Even though in general a DCA as a service provider receives the personal data of a debtor (i.e. 
the data subject) from his or her creditor - and thus not directly from the data subject - there 
are instances where a DCA receives personal data directly from the data subject/debtor. For 
example, when the data subject/debtor, during the course of the collection process, provides 
information, e.g. change of address, to the DCA during a phone conversation.

Based on the fact that the 29WP guidelines on the right to data portability emphasise that 
Article 20 is mainly addressed to IT service providers (e.g. social media, cloud services), 
FENCA assumes that DCAs are not part of the actual group of addressees of Article 20, since 
the main purpose of the processing of personal data is to assert, exercise or defend legal 
claims.

Since the wording of Article 20 is not clear on that point, FENCA would therefore like to 
ask the WP29 for added clarification in the guideline that the direct provision of 
personal data by a debtor to a DCA does not fall under the scope of Article 20.

Explanation

In principle, FENCA very much agrees with and welcomes the fact that the data subject is 
empowered to give him or her more control over the personal data concerning him or her. In 
the context of DCAs, however, we do not see any added value or increased control for the 
data subject as intended by Article 20; instead we see the risk of a considerable and 
incalculable expenditure for the debt collection sector.

The transmission of partial and rather fragmented amounts of personal data to the data subject 
- i.e. those few additional pieces of personal data that the data subject/debtor would 
potentially provide in direct contact with the DCA beyond the personal data of that data 
subject that the DCA has received from the creditor (and thus not directly from the data 
subject) - does not seem to make any sense, either for the data subject/debtor or for the DCA 
as a service provider. Since Article 20 relates to data that the data subject has directly 
provided, in the case of a DCA the data subject/debtor would only receive the very partial and 
fragmented data from the DCA which he or she has provided directly, rather than all personal 
data that the DCA is processing.
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If the data subject/debtor would like to have a complete overview of the entirety of his or her 
personal data that is processed by the DCA, it is much more useful for the data subject to use 
his or her right of access, pursuant to Article 15, with which the entire debt collection sector 
in Europe will of course fully comply.

Using his or her right of access in Article 15 is thus much more useful for the data subject 
than receiving only a short excerpt of his or her personal data on the basis of Article 20, i.e. an 
excerpt of personal data which he or she has provided in the first place.

Beyond that FENCA is concerned, that there is a chance that Article 20 could be excessively 
used - and thus potentially abused - by some debtors as an instrument for hindering or 
delaying the collection process of receivables through the DCA. Since the DCA is working on 
behalf of the creditor this could result in undue delay of the payment of outstanding debt to 
the creditor, and would thus infringe on the purpose of the processing of personal data to 
assert, exercise or defend legal claims.

We would like to emphasise that in our view the requested clarification that the data directly 
provided by a data subject/debtor to a DCA does not fall under the scope of Article 20, does 
not in any way reduce the protection of the data subject and his or her personal data.


