
EUROPEAN COMMISSION 
SECRETARIAT-GENERAL 

Directorate В 
Director 

Brussels, 
SG.B.5/MM/rc- sg.dsgl.b.5(2013) 380382 

Mr Jesús Escudero 

by email only to: 
ask+request-4 í 4-d92clb5fa @asktheeu. org 

Subject: Request for access to reports of the European Commission about the 
Spanish Transparency Law 

Dear Sir, 

I refer to your email of 5 March 2013, which was submitted through the asktheeu 
website. 

You request documents containing the following information: 

1. Monitoring, suggestions, reports and correspondence of the European 
Commission with the Spanish Government about Spain's first Transparency Law. 

2. Requirements of the European Commission on the Spanish Government to bring 
the future Law on Transparency to the standards set by Regulation 1049/2001. 

The Commission does not hold any documents containing this kind of information, since 
there have been no contacts between the Commission and the Spanish authorities with 
regard to the drafting of Spain's first Law on Transparency. 

This is due to the fact that Regulation (EC) No 1049/2001 only applies to institutions and 
bodies of the European Union, not to Member States. The Treaty on the Functioning of 
the European Union (TFEU) only provides a legal basis for access to documents of 
institutions, bodies, offices and agencies of the EU in its Article 15(3). 

Since there is no legal basis in the Treaty for rules on transparency at national level, there 
is no obligation for Member States to align their transparency law to an EU standard. 
Consequently, the Commission has no power to monitor national laws on transparency. 
At EU level, Member States are only bound by Directive 2003/4 on access to 
environmental information. Spain has transposed this Directive through a law on access 
to environmental information1. 

1 LEY 27/2006, de 18 de julio, por la que se regulan los derechos de acceso a la información, de 
participación pública y de acceso a la justicia en materia de medio ambiente 
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International standards for transparency have been set by the Council of Europe, in 
Recommendation Rec(2002(2) on access to official documents, which is not binding, and 
in Convention No 205 on access to official documents, which has not yet been signed or 
ratified by Spain. More information regarding the Recommendation and the Convention 
can be found on the website of the Council of Europe2. 

Yours faithfully, 

Hubert Szlaszewski 
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