Esta es la versiĆ³n HTML de un fichero adjunto a una solicitud de acceso a la informaciĆ³n 'Employment, Social Affairs and Inclusion Documents Regarding Ritual Abuse in the EU'.




 Ref. Ares(2018)4275520- 17/08/2018
EUROPEAN COMMISSION 
Ref. Ares(2019)7512838 - 06/12/2019
DIRECTORATE-GENERAL MIGRATION and HOME AFFAIRS 
Expert Workshop 
Implementation of the child sexual abuse directive 
2011/93/EU with regard to children with disabilities
30 January 2018 
Albert Borschette Congress Center 
Meeting Room 3.B 
(Rue Froissart 36, B-1040 Brussels, Belgium) 
Draft Agenda 
(version of 11 December 2017)
Time 
Duration  Topic 
Speakers 
8:30 
30 min 
Registration by participants 
9:00 
30 min 
Opening remarks and scene setting 
Chairperson, European Commission, 
DG Migration and Home Affairs 



 
Part 1 
Children with disabilities in the family environment 
- child sex abuse risks and mitigation strategies - 
9:30 
90 min 
Breakout sessions (6 groups) 
 
 
-  the challenges: risks of sexual 
Structured discussion in six subgroups 
abuse for children with disabili-
of participants, including facilitators 
ties in the family environment 
 
-  possible strategies: initiatives to 
Meeting rooms 3.B / 3.04 / 3.05 
improve the gaps in protection of 
children with disabilities from 
sexual abuse in the family envi-
ronment 

 
11:00  15 min 
Coffee break 
11:15  60 min 
Debriefing in plenary 
 
 
-  presentation of the discussions in 
Structured discussion in plenary 
the subgroups 
-  proposals for action 
12:15  30 min 
Conclusions of part 1 
Chairperson,  European  Commission, 
DG Migration and Home Affairs
 
12:45  60 min 
Lunch break 
Part 2 
Children with disabilities in other social environments 
(school, community settings, institutions, etc) 
- child sex abuse risks and mitigation strategies - 
13:45  90 min 
Breakout sessions (3 groups) 
 
 
-  the challenges: risks of sexual 
Structured discussion in six subgroups 
abuse for children with disabili-
of participants, including facilitators 
ties in other social environments 
 
-  possible strategies: initiatives to 
Meeting rooms 3.B / 3.04 / 3.05 
improve the gaps in protection of 
children with disabilities from 
sexual abuse in other social envi-
ronments 

15:15  15 min 
Coffee break 
15:30  60 min 
Debriefing in plenary 


 
 
-  presentation of the discussions in 
Structured discussion in plenary 
the subgroups 
-  proposals for action 
16:30  30 min 
Conclusions of part 2 
Chairperson,  European  Commission, 
DG Migration and Home Affairs
 
Part 3 
Overall Conclusions 
17:00  30 min 
Overall  conclusions  and  closing  Chairperson,  European  Commission, 
remarks 
DG Migration and Home Affairs 
17:30   
End of the conference