
From: GROW D1
Sent: 27 October 2015 09:01
To: _ 1’
Subject: FW: Question re Annex to Regulation (EU) No. 1272/2013

Dear

In response to your question whether "plastic bottles of the type that hold beverages" would be within the scope of the 
restrictions on PAHs in paragraphs 5 and 6 of entry 50 of Annex XVII to REACH, we consider that:

• This depends on the pattern of use of such bottles and whether there is "direct as well as prolonged or short­
term repetitive contact with the human skin or the oral cavity ". In that sense the description of the contact 
conditions refers to the use made of each individual article and therefore it is irrelevant if it is a single use 
(disposable) article or a multiple-use bottle.

• ECHA is currently working on a guideline, in support of the interpretation of the PAH restriction on articles. It 
will contain a number of illustrative examples of articles which according to ECHA and the Commission are 
included in or excluded from the scope of the restriction. A draft of this guideline will soon be submitted to 
public consultation.

• Although the guideline is not yet finalised, we cannot exclude that in normal use, dermal contact with a bottle, 
via both hands and lips, could be considered "short term repetitive contact".

It should be noted, though, that the considerations above are only applicable if there are indications that the material of 
which the bottle is made could actually contain PAH in concentrations that could exceed the content limits set out in 
paragraphs 5 and 6 of the entry, as applicable. It would be up to the manufacturer of the bottle to assess whether the 
raw materials used could contain PAH. In the event of having to demonstrate compliance with the restriction, relevant 
product declaration certificates from suppliers of the plastic material or, ultimately, analytical confirmation on a 
representative number of samples, should suffice.

Finally, plastic beverage bottles need to comply Commission Regulation (EU) No 10/2011 on plastic materials and 
articles intended to come into contact with food.

Sincerely, 
REACH Unit

European Commission
DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs

Càec.europa.eu 
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Facebook: EU Growth
Twitter: @EU Growth
Our Websites: ec.europa.eu/arowth
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the Commission. It is intended solely for the person to whom it is addressed and may contain confidential information. If you 
have received this message in error, please notify me as soon as possible.

From: ľmailto: _
Sent: Wednesday, September 23, 2015 11:15 AM 
To: (ENV)
Cc:
Subject: Question re Annex to Regulation (EU) No. 1272/2013

Dear

We spoke some time ago in relation to a question that I had on the Annex to Regulation 
(EU) No. 1272/2013 amending Annex XVII of the REACH Regulation as regards polycyclic 
aromatic hydrocarbons ('PAHs').

Specifically, as you know, the Annex to this Regulation provides that

"Articles shall not be placed on the market for supply to the general public, if any of their 
rubber or plastic components that come into direct as well as prolonged or short-term 
repetitive contact with the human skin or the oral cavity, under normal or reasonably 
foreseeable conditions of use, contain more than 1 mg/kg (0,0001 % by weight of this 
component) of any of the listed PAHs.
Such articles include amongst others:
— sport equipment such as bicycles, golfclubs, racquets
— household utensils, trolleys, walking frames
— tools for domestic use
— clothing, footwear, gloves and sportswear
— watch-straps, wrist-bands, masks, head-bands...."

Our specific question is whether the Commission would consider plastic bottles of the type 
that hold beverages "as articles that come into direct as well as prolonged or short-term 
repetitive contact with the human skin or the oral cavity, under normal or reasonably 
foreseeable conditions of use", or whether the Commission's response would be dependent 
on whether the plastic bottles in question are repeated use or single use items? At the time 
you requested that I send this question to you in writing as you would like to consider it 
further. Hence, I am now doing this.

We also understand that the ECHA is working on a guidance document regarding the above 
Annex (I believe that you mentioned that you expect it to be pubished by early 
2016). Hence, we simply wanted to check if the anticipated timing for publication remains 
the same, and if it would be possible to obtain further information regarding the draft 
guidance document that would be of relevance to our question.

We look forward to hearing from you, and thank you for your help.

Best regards,
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Visit our websites at 
information.

or for additional

Please consider the environment before printing this email.
This message and any attachments may be confidential and/or subject to the 
attomey/client privilege, 1RS Circular 230 Disclosure or otherwise protected from 
disclosure. If you are not a designated addressee (or an authorized agent), you have 
received this e-mail in error, and any further use by you, including review, 
dissemination, distribution, copying, or disclosure, is strictly prohibited. If you are 
not a designated addressee (or an authorized agent), we request that you immediately 
notify us of this error by reply e-mail and then delete it from your system.
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