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(WORKING PARTY IV – DIRECT TAXATION, 26 APRIL 2004) 

 

TECHNICAL PROBLEMS AND QUESTIONS IN RELATION TO THE IMPLEMENTATION OF 

COUNCIL DIRECTIVE 2003/48/EC ON TAXATION OF SAVINGS INCOME IN THE FORM OF 

INTEREST PAYMENTS  

 

The Chairman introduced the point. At the meeting of Working Party IV on 27 

November 2003, notes were submitted by France and the Netherlands concerning 

practical issues in relation to the implementation of the Directive on taxation of savings 

income. The Commission services also distributed a draft working paper by the European 

Banking Federation (FBE) on customers' identification requirements for the purposes of 

the Directive. On 10 March 2004, the Commission services distributed an updated 

version of this draft paper, together with a provisional list of residual entities within the 

meaning of Article 4 (2) of the Directive established by the FBE, and a letter setting out 

some of the FBE's concerns as regards the implementation of the Directive. Due to lack 

of time, there was no substantive discussion of these practical issues at the meeting in 

November. The working document summarises these issues and, where appropriate, 

includes the Commission's interpretation of the relevant provisions of the Directive.  

 

Before proceeding with a point by point discussion of the working document the 

Chairman asked whether delegates wished to raise any other practical issues. This was 

not the case.  

 

The Chairman observed that written comments had been received from EL and LU. The 

comments from EL focused on the FBE paper on identification requirements. EL had no 

objection to its comments being passed on to the FBE. EL noted that there was no TIN in 

Greece but that identity card numbers played an important role in identifying customers. 

A brief discussion on the FBE document on customers' identification requirements 

ensued. 

 

BE considered the FBE document useful. The information on Belgium was, however, not 

entirely correct. Belgium does not have a TIN and the federal registration number is not 

used for tax purposes. The text would therefore have to be re-examined.  

 

The UK also felt that the FBE document could be a useful tool for paying agents. The 

document should be kept under constant review and it should remain an industry 

document. As regards the information on the UK, they noted that while the UK does not 

have a formal TIN it does have numbers which are used to identify taxpayers.  

 

ES welcomed the FBE paper as a useful piece of guidance for paying agents. They had 

presented a similar initiative during their Presidency. They confirmed that the 

information on Spain was largely up-to-date. Although Spanish passports currently do not 

include the individual's complete address, the Spanish tax administration is able to obtain 

and communicate this information. 
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The Chairman invited all delegates to examine the FBE text in relation to their respective 

Member State and to submit written comments within a period of 3 weeks. He promised 

to send an email to delegates to confirm the arrangements.  

 

The Working Party then briefly looked at the issues raised by France. F confirmed that 

even though they had now implemented the Directive they were still very interested to 

learn how other Member States had dealt with the issues raised in their note. They had 

received interesting information from some Member States following the meeting on 27 

November which had been extremely useful for preparing the debate in parliament.  

 

As the French note also referred to the state of play of the (draft) implementing 

legislation in other Member States, the Chairman proposed a brief discussion of this 

issue. He noted that formal notifications of implementation had been received from 8 

Member States and invited delegates to comment on the state of play of the implementing 

legislation in their respective Member States. DK noted that its draft implementing 

legislation had been adopted on 31 March 2004 and that this would be notified to the 

Commission shortly. B informed the Working Party that its draft implementing 

legislation had been adopted by the Chamber the week before and that the draft bill of 

law was now with the Senate. B expected the legislation to be adopted before the end of 

May. IE noted that, following its initial notification, the implementing rules had now 

been put into primary legislation and that this would also be notified to the Commission. 

 

The Working Party then focused on the issues raised by the Netherlands. The Netherlands 

confirmed that they were still keen to discuss these issues, in particular questions 3 

(identification requirements in case of internet banking) and 4 (calculation of the 40% 

threshold): 

 

1. Articles 2 (1) (b) and 4 (2) of the Directive: "entity which is taxed on its profits 

under the general arrangements for business taxation".  

The Chairman explained that it is the Commission's understanding that it is sufficient for 

the entity to be subject to tax on its profits under the general arrangements for business 

taxation, i.e. neither the entity nor its profits should be exempted from such general 

arrangements. BE, EL, ES, LU and FR all agreed with the Commission's interpretation 

of Articles 2(1)(b) and 4(2).   

 

2.  (a) Is the Commission prepared to establish lists of legal persons, entities which 

are taxed on their profits under the general arrangements for business taxation, 

authorised UCITS, residual entities, entities which have exercised the option of 

Article 4 (3), and "grandfathered" negotiable debt securities within the meaning 

of Article 15? 

 

BE, ES, IT and LU pointed out that there were inconsistencies in the provisional list of 

residual entities established by the FBE, as similar entities were included for some 

Member States but not for others (e.g. partnerships). The Chairman noted that the draft 

list was very much a first stab and that it seemed worth supporting these efforts and to 
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encourage the FBE to continue this work. He invited delegates to submit written 

comments.  

 

2.  (b) Is the Member State of the economic operator obliged to accept the 

qualification by the Member State in which the entity is established as to 

whether it meets any of the tests of Article 4 (2)? 

This issue was not discussed.  

3. Article 3 (2) b) provides that the identity of the beneficial owner (including a 

TIN where available) will be established on the basis of the passport or official 

identity card presented by the beneficial owner. These requirements appear to 

be more severe than those of the Money Laundering Directive. Is this intended? 

Should the beneficial owner e.g. be identified in person? 

The Chairman noted that the Directive stipulates that the beneficial owner should present 

a passport or official identity card to the paying agent, but that it does not specify that the 

beneficial owner should appear in person to do so. For instance, in the case of internet 

banking there may be other means by which the beneficial owner can present his paying 

agent with the necessary information, e.g. by sending him a certified copy of his passport. 

IE, PT, LU, FR all agreed with the Commission's interpretation. In EL individuals 

opening a bank account will have to present a specific tax residence certificate. In BE 

individuals must always appear in person to open a bank account, in accordance with the 

Belgian banking industry's code of practice. If the individual refuses to present proper 

identification, the transaction will not be carried out. Similar rules apply in DK. In NL a 

non-certified copy of the passport is sufficient to open an internet account. In ES the 

individual must either appear in person and present an ID or he must send a certified 

copy. There are severe penalties for financial institutions that fail to make proper identity 

checks. The Chairman concluded that practice in Member States varies, but that the 

important thing is to ensure that sufficient safeguards are in place.  

 

4. In case of so-called "funds of funds", should a Dutch paying agent only be 

obliged to take into account direct or indirect investments held by Dutch 

UCITS? Or should all indirect investments in debt-claims be taken into account, 

even when these are held by foreign UCITS? 

The Chairman explained that in the Commission's view the 40% test must be applied to 

the total of the debt-claims held by all relevant funds, irrespective of whether or not they 

are established in the Member State of the paying agent. LU, IT, ES and FR all agreed 

with this interpretation.  

 

5. The Netherlands would like to know whether the other Member States share its 

opinion that the 15% de minimis threshold (of Article 6 (6)) concerns both direct 

investments in debt-claims and indirect investments via other similar 

undertakings for collective investment 
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The Chairman noted that the Commission shares the opinion of the Netherlands that the 

de minimis threshold should also apply to debt-claims held indirectly via other UCITS. 

Although the provision makes no explicit reference to whether the investments should be 

held directly or indirectly, it is clear that if one looked exclusively at direct investments it 

would be relatively easy to avoid the application of the Directive. LU and IE did not 

share the Commission's opinion. LU noted that the text clearly referred to debt-claims 

and not to indirect investments via UCITS, and that this was intended to simplify the task 

of paying agents. IE felt that it was difficult to reconcile the Commission's interpretation 

of Article 6 (6) with the text of Article 6 (1) (d).  DK, IT, ES, BE, FR, DE and AT, on 

the contrary, all strongly supported the Commission's interpretation.  

 

6. How will Member States determine the percentages referred to in Article 6 (1) d) 

and in Article 6 (6)? When the percentages are determined by reference to the 

actual composition of the assets, will they look at the composition of the assets at 

the time of the interest payment or will they use pre-determined reference dates? 

The Chairman explained that the Directive does not specify how the actual composition 

of the assets should be determined. There was some discussion in Council during the 

discussions on the proposal for a Directive on including a specific calculation method, 

but in the end it was decided that this was best left to Member States. DK noted that it 

had decided to exchange information on all UCITS thus avoiding the problem of having 

to determine these percentages. PT, ES and BE all look at the composition of the assets 

in previous year(s). FR will assess the composition for all funds on 1 January 2005, and 

thereafter re-examine this every 6 months, and  then look at the individual's period of 

detention of the shares in such funds. NL has not yet adopted a firm position. They are 

concerned that using a specific reference date could give rise to manipulation.  

 

 

The Chairman concluded the point by indicating that the CCN/CSI issue would be taken 

up with the UK first, given that it was the only Member State that had expressed 

fundamental reservations. He also affirmed that he would write to delegates to remind 

them of the deadline for commenting on the draft FBE document on customers' 

identification requirements and the provisional list of residual entities.  


